Nursemin-İbrahim DURAN

İletişim Bilgileri Telefon: 0530 8867612 – Tahtacıörencik Köyü
Yaşı: 32
Hane halkı kimlerden oluşuyor? Hanede 5 kişiler, ikisi çocuk. Anne-baba-dede ve çocuklar yaşıyor.
Ailenin geri kalanları (büyükler, çocukları) neredeler ve ne yapıyorlar? Aile hayvancılık ve çiftçilikle uğraşıyor. Büyük çocuk ilkokula gidiyor.
Göç etmişse önceki memleketi? Dededen devam Güdüllüler, öncesini bilmiyor.
Hanede kimler üretim için çalışıyor? Hanede üç kişi üretim, işleme satışla uğraşıyor.
Üretim ve satış dışında hanenin gelir kaynakları var mı? Sadece dedenin emekli maaşı var.
Üretim geçmişi; ne zamandır tarımsal/hayvansal üretim yapıyor? DBB grubuyla ile tanıştıktan sonra tarımsal faaliyet var. Önceleri arpa, buğday ve fiğ ekerdi, küçük bir bahçede kendileri için ekiyorlardı.
Ürettiği başlıca ürünler (işlenmiş ürünler dahil)? Esas üretim besicilik üzerine. Bahçe, bostan sebzeleri ekiyor ve işliyor. Süt, yoğurt, peynir, sucuk aile için üretiyor. Pazar olursa üretirim diyor. Et kıyma, parça lop et, cam kavanozda kavurma, erik pestili, sarma, ayran, yoğurt, yağ, sos domates ürünleri için DBB tedarikçisi… Traktör ve ekipmanı var (78 model Türk Fiat 48 BG).
Ne kadar alanda ve/veya kaç hayvanla üretim yapıyor? 40 dönüm arazisi var, besi yemi için toprak kiralıyor ve fiğ ekiyor. 15 inek, 12 buzağı besliyor, kümes hayvanları var.
Hayvanları varsa nasıl besliyor? Bütünsel tarım yapma çabası içinde, besicilik için dışarıdan yem almıyor, kendisi yetiştiriyor. Buzağı beslemeyi anne sütü ile yapıyor. Ama Pazar oluşursa buzağı beside yem desteği de verip, besi ürünleri yapmayı arzu ediyor.
Hangi ürünleri satıyor ve satış yolları neler? Satış DBB üzerinden. Ama pazar oluşursa kendisi servis yapmak istiyor.
Sürekli veya dönemsel olarak ücretli iş gücü kullanıyor mu? Hiç ek işçilik kullanacak bir pazar oluşmadı. Olursa da Güdül de işçi bulmak imkansız
Ankara’yla veya başka büyük şehirlerle bağlantıları var mı? DBB üzerinden başka şehirlerle bağlantıları var.
Çiftçinin köydeki kendi yaşam alanı ve koşulları nasıldır? Sosyal yaşantıları nerdeyse yok, hep çalışmak, hep iş. Kapalı bir çevredeler. Sıkıcı… En önemli sorun çocukların geleceği, eğitimi, onların iyi bir yurttaş olmalarını istiyorlar.
Çiftçinin varsa eğer- nasıl bir üretim hayal ettiği? Hayvancılık üzerine işini büyütmek istiyor. Daha modernize, daha farklı ürünler ve büyük soğuk hava deposuna sahip olmak istiyor. Daha sonra bir çiftlik sahibi olmak istiyor, türlü hayvanlar beslemek, çiftlik turizmi yapmak diye sıralamaya devam ediyor
Hangi iletişim araçlarını kullanır / tercih edersiniz?: Telefon, SMS, Whatsapp, E-posta, Facebook vs. İbrahim ve Nursemin telefonu ortak kullanıyorlar. SMS, WhatsApp, e-posta, facebook konularında Nursemin deneyimli ve aktif
Üretimin en çok hangi yönünü seviyor? İbrahim ilk tohumu toprakla buluşturmayı, sulamayı ve hasatı çok seviyor.
Üretimin/kırsal hayatın en zor yönleri neler? Sezon çok kısa geç başlıyor, erken bitiyor. Önceleri fideler toprağa Mayıs başı, inerdi şimdilerde risk oluyor. Haziran, Temmuz gibi dikim yapanlar bizden avantajlı durumda. Mevsimler anlaşılmaz şekilde değişiyor. Gün dönümünden sonra ayrık – yaban otlar daha cılız çıkıyor.
Neden ilaçlı üretim yerine doğal üretimi tercih ediyor? Doğal üretime sonradan geçiş yapmışsa neden ve nasıl? Hiç ilaçlı ekim-hasat yapmadılar, DBB ile tanıştıktan sonra doğrudan doğal üretime geçtiler.
Uyguladığı doğal/alternatif üretim yöntemleri neler? Her yıl ürettikleri doğal üretimden tohum alıyor, koruyorlar ve onları kullanıyorlar. İlk defa çilekte malç uygulaması yapmışlardı, onu yaygınlaştıracaklar, faydasını gördüler. Fideler arasına ayni sefa ekiyorlar, börtü – böcek savıyor. Odun külü kullanıyorlar canavar otuna karşı iyi geliyor…Yanmış hayvan gübresi kullanıyorlar.
Doğal üretimde yaşanan ana zorluklar neler? Toprak ve tohumları temiz, iki yıldır hastalık sorunu yaşamıyorlar. Ana zorlukların başında ürünlerin raf ömürlerinin kısa olması geliyor, anında pazarlanmalı ve tüketilmeli… Verimden memnunlar.
Doğal üretimlerini artırmak için neye ihtiyaç duyuyor (satış, bilgi, destek, alan …) Bilgileri var, malı anında pazara ulaştırmak ve tamamını satmak en önemli sorun.
Şehirdeki doğal gıda arayan kişilerle tanışmak, üretim alanlarını ziyarete gelmelerini ister mi? Şehirden insanların ziyarete gelmesini isteriz tabi, biz de görüşmelerden faydalanıyoruz, diyorlar.
Çiftliğinde/evinde konuk ağırlamak ister mi? Konuk ağırlamak isteriz, memnun oluruz, diyorlar. Mekan için arayışları devam ediyor.
Büyüklerinin yaptığı ama kendisinin devam etmediği üretimler ve işleme teknikleri var mı (dokuma vs. dahil)? Büyüklerinin yaptığı ip eğirme, çorap örme, et – işkembe  kurutma, ayran tiridi, kıyma aşı, höşmerim, perçem tatlısı, kara helva, Badi Güdü yapılışını hatırlamıyorlar
Yapabildiği yerel yiyecekler-yemekler var mı? İbrahim et yemekleri, Nursemin sebze yemekleri yumurtalı fasulye kavurması yapmayı biliyor.
Eskiden yapılan ama artık yapmadıkları yiyecekler-yemekler var mı? Çok eski yemekleri bilmiyorlar.
En sevdiği yemekler?  
Çiftçilikten başka ilgi alanları var mı? Çiftçillik dışında ilgi alanları yok.
En sevdiği şarkılar? İbrahim ve eşi Ahmet Kaya hayranı.