Gülay AKYÜZ

İletişim Bilgileri Telefon: 5452583406- Tahtacıörencik Köyü
Yaşı: 45
Hane halkı kimlerden oluşuyor? Babasını kaybetmiş, annesi ile birlikte yaşıyor. Bir oğlu bir de kızı var.
Ailenin geri kalanları (büyükler, çocukları) neredeler ve ne yapıyorlar? Kızı evli. Kendi başına annesine bakıyor, evde bakım parası alıyor. Durmayı sevmiyor sürekli hareket ediyor, 5-10 dk dinlense yetiyor. Eşinden ayrılmış. Evin erkeği, kadını her şeyi kendisi. Ablaları ve abisi var, abisinin eşi kendisini çok destekliyorlar yalnız bırakmıyorlar, hep yanındalar. Kazandıkça başardıkça çok mutlu oluyor, güçleniyor.
Göç etmişse önceki memleketi? Doğma büyüme Ankara Güdüllü.
Hanede kimler üretim için çalışıyor? Hepsinde kendi çalışıyor. Dayısı sulamalarda, ineklerin bakımında yardımcı oluyor, çoğu zaman ondan büyük destek alıyor.
Üretim ve satış dışında hanenin gelir kaynakları var mı? Babasından küçük bir maaşı var. Bir de annesinin bakım parası var. Onlar olmazsa mümkün değil geçinebilmek. Şimdi daha zor, önce daha iyi idi. Yetiştirdiği domatese marketlere göre yüksek fiyat vermek zorunda olmak onu üzüyor.
Üretim geçmişi; ne zamandır tarımsal/hayvansal üretim yapıyor? Tarım ile uğraşmaya başlayalı 7-8 yıl oldu. Anne babası çok üretmiyordu. Abisi hayvancılığa atılmak istedi. Ama yer sorunu vardı, aldı başladı, kazandı. Abisinin buzağısı ona kaldı, şimdi 19 ineği var.
Ürettiği başlıca ürünler (işlenmiş ürünler dahil)? Süt, yoğurt, peynir, tereyağı, ayran, üzüm yaprağı, meyvelerden: elma, kiraz  (toplayamıyor zaten kuşlar hallediyor), kayısı. Sebzelerden: domates, biber. Soslar ve kurutmalar gibi birçok işlenmiş ürün.
Ne kadar alanda ve/veya kaç hayvanla üretim yapıyor? Tarım ve hayvancılık alanlarında. 19 ineği var.
Hayvanları varsa nasıl besliyor? Şu an hiçbir şey vermiyorum. Doğadan, meradan otluyor besleniyorlar. Sağdığım hayvanları dışarı, sağmadıklarımı içeride tutuyorum. Buzağıya destek olarak fiğ ekiyorum, ot için çayırım var oradan ot getiriyorum. Kışın saman-arpa yediriyorum. Arpa yem karıştırıp buzağılara veriyorum.
Hangi ürünleri satıyor ve satış yolları neler? Süt, yoğurt, kurutulmuş nane, tarhana, yaprak, domates ve biber. Satış yolu panayır, pazara gitmiyor, köye turlar geliyor o yolla satıyor. Servise çıkan arkadaşı  Yunus götürüp satıyor. Köyde isteyen çok, yağı yok satıyor, arkadaşlara, dostlara satıyor. Bazen cenazelere dayanışma için ayran dağıtırım.
Sürekli veya dönemsel olarak ücretli iş gücü kullanıyor mu? Her işi kendisi yapıyor. Çok yoruluyor, hareketli ama şu an kendisi yapıyor. Kızı yardım ediyor imece usulü, dayısı yardım ediyor.
Ankara’yla veya başka büyük şehirlerle bağlantıları var mı? Ankara dışında başka şehirle bağlantısı yok.
Çiftçinin köydeki kendi yaşam alanı ve koşulları nasıldır? Yalnız olduğu için zor oluyor, evde annesine bakmak zorunda. Evi sobalı. Evin sıcak suyu var kendilerine yetiyor.
Çiftçinin varsa eğer- nasıl bir üretim hayal ettiği? Bir mandırası olsun istiyor. Mesela saman geldiğinde insan gücü ile değil de makine gücü ile alınsaydı. Ahır temizliğini yine bir makine yardımıyla yapmak istiyor. Hayvan su sistemi mekanik olsun.
Hangi iletişim araçlarını kullanır / tercih edersiniz?: Telefon, SMS, Whatsapp, E-posta, Facebook vs. Whatsapp var ama zamanı yok, mesajlara çok acil ise dönebiliyor. Daha çok telefon kullanıyor.
Üretimin en çok hangi yönünü seviyor? Zor ama üretip kazanınca güzel yaşam.
Üretimin/kırsal hayatın en zor yönleri neler? Ama hava şartları yüzünden problem olabiliyor. Yağmur ve dolu yüzünden ürünlerle ilgili sıkıntı yaşıyor. İki defa fide ekti dolu yüzünden.
Neden ilaçlı üretim yerine doğal üretimi tercih ediyor? Doğal üretime sonradan geçiş yapmışsa neden ve nasıl? Çünkü daha sağlıklı. Hep doğal üretim yaptı. Eskiden Ankara’da yaşarken köye gittiğinde komşular gelirdi görmeye, hepsi elleri dolu gelirdi. Yoğurt, süt, meyve vb. çok iyi olurdu.
Uyguladığı doğal/alternatif üretim yöntemleri neler? Kimyasallar, ağır makinalar kullanmadan, doğal yöntemlerle ve emek yoğun olarak üretim yapıyor.
Doğal üretimde yaşanan ana zorluklar neler? Bazı böcekler türleri var zararlı. Adına ‘kargaburnu’ dedikleri böcek otlardan dallara ağaçların içine girip mahvediyor. İki üç el arabası hayvan gübresini ağaçtan uzağa bir yere döküyor, böcek gelip oraya yumurtasını bırakıyor. O gübreyi bir süre sonra oradan uzaklaştırıyor. Tekrar yenisini döküyor. Ama bu yöntemi zaman bulup tam olarak uygulayamamış, ağaçlar zarar görmüş.
Doğal üretimlerini artırmak için neye ihtiyaç duyuyor (satış, bilgi, destek, alan …) Ulaşım sorunu oluyor satış aşamasında. Araştırıyor, bilgilerini güncelliyor. Dört Mevsim dernek ekibinden bilgi alıyor.
Şehirdeki doğal gıda arayan kişilerle tanışmak, üretim alanlarını ziyarete gelmelerini ister mi? Şehirden ziyarete geleceklere açık.
Çiftliğinde/evinde konuk ağırlamak ister mi? Evde konuk ağırlamak için her zaman kapısı açık, ama çok kişi gelince bir hazırlığı olmuyor. Bazan tanımadığı insanlar, yaşlılar da geliyor. “Kapının önündeki baba incire bayıldılar, biz yüzüne bile bakmıyoruz,” diyor. Misafir ağırlar, tabi yardım etmeleri koşuluyla.
Büyüklerinin yaptığı ama kendisinin devam etmediği üretimler ve işleme teknikleri var mı (dokuma vs. dahil)? Babası pamuk ve haşhaş üretirlerdi eskiden, artık yapmadığı üretim bunlar.
Yapabildiği yerel yiyecekler-yemekler var mı? Yaprak sarma, kapama, tirit, ekşili çorba yemeklerini, perçem tatlısını yapabiliyor.
Eskiden yapılan ama artık yapmadıkları yiyecekler-yemekler var mı? Çok eski yemekleri bilmiyor, mutfağa çok girmediğinden.
En sevdiği yemekler? Annesi süt ve un ile sabahları bulamaç çorbası yapardı. “Hala lezzeti damağımda, kokusu burnumdan gitmiyor, eskinin tadını bulamıyorum şimdi,” diyor. Ayrıca bamya çorbasını seviyor.
Çiftçilikten başka ilgi alanları var mı? Yok
En sevdiği şarkılar? Aldırma Gönül şarkısını seviyor.