Esma-Sıla Gül-Ayhan Demirel

İletişim Bilgileri Telefon: 538 5684009- Yeşilöz Kızık Yaylası
Yaşı: Ayhan Demirel: 54
Hane halkı kimlerden oluşuyor? Kendisi, eşi ve lisede okuyan kızı
Ailenin geri kalanları (büyükler, çocukları) neredeler ve ne yapıyorlar? Kızı okuyor (lise 1), eşi ev hanımı. Kendisi Başkent Elektrik A.Ş.’den emekli.
Göç etmişse önceki memleketi? Memleketi Ankara-Güdül, Yeşilöz Köyü
Hanede kimler üretim için çalışıyor? Kendisi ve eşi
Üretim ve satış dışında hanenin gelir kaynakları var mı? Emekli maaşı
Üretim geçmişi; ne zamandır tarımsal/hayvansal üretim yapıyor? Tavukçuluk yaptı. 6-7 yıl. Babasından kalan bahçeyi değerlendirmeye çalıştılar. Emekli olunca emekli ikramiyesi ile 2B kapsamında 11 dönümlük bir arazi aldılar. Parasını oraya yatırdı. Ahşap ev yaptı. Taşlarını ayıklaya ayıklaya her sene ilerliyorlar. 1100 rakımda ormana yakın. Yaklaşık 4 dönümü ekim için kullanılabilir durumda.
Ürettiği başlıca ürünler (işlenmiş ürünler dahil)? Asma, domates ağırlıklı,ağaçların hepsi var. Henüz satış yapmadılar. Salça ve domates yapıyorlar. Vişne ağaçları var. 10 adet. 2 yıl içerisinde ürün verir diyorlar. Bu sene 2 ton kadar ayvamız vardı. Ama kime söylediysek gelin toplayın dedik. Almadılar…bizde yetişemedik. Ağaçta kaldı. 
Ne kadar alanda ve/veya kaç hayvanla üretim yapıyor? 11 dönümü var Ama sadece 4 dönüm kullanılabiliyor. Çapa yapılması gerekiyor. Toprak yavan…Arazi de 4 çeşit toprak var. Çapalandığı takdirde hemen hemen her şey yetişiyor.
Hayvanları varsa nasıl besliyor? Bu sene hayvanları yok. Ama yeniden tavukçuluk yapmayı istiyor.
Hangi ürünleri satıyor ve satış yolları neler? Ayvaları vardı. Ama ağaçta kaldı…toplayamadılar.
Sürekli veya dönemsel olarak ücretli iş gücü kullanıyor mu? Eşi ve kendisi. Çok pahalıya geliyor. Makina bile götürseler pahalıya geldiğini söylüyor. Arazileri yüksekte olduğu için  kepçe saatine 250 tl istiyormuş.
Ankara’yla veya başka büyük şehirlerle bağlantıları var mı? Yok
Çiftçinin köydeki kendi yaşam alanı ve koşulları nasıldır?

Ev elektriğini 3 tane güneş panelinden sağlıyor. Bulunduğumu bölge yazın güneşli. Sıcak su zaten oluyor. Kışın Sincan’dayız. Baharda hava ısınınca yaylaya gidiyoruz.

Çiftçinin varsa eğer- nasıl bir üretim hayal ettiği?

Doğal üretim ve ilaç kullanmamaya çalışıyoruz. Böcek kovucu bitkileri ve tohumları bulamıyoruz. Verilenler tutmuyor. Ceyhan Bey bana bir çok link yolladı. Reyhan, kaynanadili ektik. Ama tutmadılar. Keyman tuttu. Patates, çilek soğan sarımsak ektik. Çan tohumculuktan tohum aldık. Ama hiçbiri tutmadı…yazılı olarak bildirdik. Ama geri dönüş yapmadılar.

Annemden kalan tohumları ekeceğiz. Parti Kadın kollarımızdan tohum geldi. Onları ektik. Kardeş bitki türlerini öğrenmek ve eklemek istiyorum. Damla sulama yapıyorum. Vişne ektik bolca. 10 ağaç kadar. 2 sene sonra olurlar. 

Hangi iletişim araçlarını kullanır / tercih edersiniz?: Telefon, SMS, Whatsapp, E-posta, Facebook vs. Eposta: ayhandemirel1@gmail.com, Facebook, Whatsapp ve SMS kullanıyor
Üretimin en çok hangi yönünü seviyor? Soğan sarımsak ekmeyi ve her şeyi doğal üretmeyi seviyoruz. Bazen mecburen kükürt  kullanıyoruz.
Üretimin/kırsal hayatın en zor yönleri neler? Yolun tozu ağaçlara zarar veriyor. Ateşdikeni dikmeyi ve tozu dumanı doğal temizlemeyi istiyorum.
Neden ilaçlı üretim yerine doğal üretimi tercih ediyor? Doğal üretime sonradan geçiş yapmışsa neden ve nasıl? İnsan sağlığına zararlı. Zamansız yaptığınız zamanda doğrudan kanser yapıyor. Ceyhan hocam keyman ve fiğ ek. Sık çapa yap, ilaç kullanma  dedi.
Uyguladığı doğal/alternatif üretim yöntemleri neler? Doğal üretim yapıyoruz. Evin etrafına ve yürüdüğümüz yerlere katran sürüyoruz. Arazimiz ormana çok yakın. Katranı yılan ve sarı örümcek için sürüyoruz.
Doğal üretimde yaşanan ana zorluklar neler? İnsan gücüne ihtiyaç duyuyoruz. Rüzgâr ağaçlar için kırıcı oluyor. Ateş dikeni bunda da etkili. Belediye başkanından istedik. Ama henüz yok…4-5 kamyon kuma ihtiyaç var. Toprağı yumuşatmak için. 25 cm çapraz dikmem lazım. 2000 tane dikilmesi lazım. 50-100 diksem bile maddi olarak çok tutuyor. Belediyeden yardım istedik ama alamadık.(Büyükşehir)
Doğal üretimlerini artırmak için neye ihtiyaç duyuyor (satış, bilgi, destek, alan …)

Satışa, bilgi ve her türlü desteğe ihtiyaçları oluyor.

 

Şehirdeki doğal gıda arayan kişilerle tanışmak, üretim alanlarını ziyarete gelmelerini ister mi?

Evet…istiyorlar.

Çiftliğinde/evinde konuk ağırlamak ister mi?

Şu anda yerimiz uygun değil. Akşam fırtına oluyor…Ama çayımız bol. Tanışmayı istiyoruz…bizim orası ve havası çok güzel.

Büyüklerinin yaptığı ama kendisinin devam etmediği üretimler ve işleme teknikleri var mı (dokuma vs. dahil)? Anne ve babalarımızın bildiği bilgilerle devam ediyoruz…onun dışında özel bir şey yok.
Yapabildiği yerel yiyecekler-yemekler var mı? Yaprak sarması ve bütün yöresel yemekleri eşim çok güzel yapar. Dışarıdan hiçbir şey almıyoruz.
Eskiden yapılan ama artık yapmadıkları yiyecekler-yemekler var mı?

 

En sevdiği yemekler? Kurufasulye, karnıyarık, yaprak sarması, işkembe ve tarhana çorbası. Ekmeğimizi de yapıyoruz…
Çiftçilikten başka ilgi alanları var mı? Çapa motorunu 2100 e aldım. Bu sene 3500 e aldım. Benimkini 2000 e saydılar. Ben kalanı ödüyorum. 500 er lira ödüyorum. ÇKS ye zamanında kayıt oldum. Benim maaşımdan para kesiyorlardı. Aidat ödüyorduk. Benden 1000 lira kesinti yaptılar. Zarar ettiğim için çıktım. Bu sene belediyeden tohum isteyince de ÇKS ye üye olmam gerektiği söylendi. 1 kilo bile belediyeden yardım alamadım.
En sevdiği şarkılar?

Arabesk dinlemeyi seviyoruz.  İnterneti her iki yerde kullanıyoruz…Bu sayede sevdiğimiz müzikleri eşimle birlikte dinleyebiliyoruz..