Buse – Özkan BAŞ

İletişim Bilgileri Güdül Merkez, Telefon: 505 0878057
Yaşı Özkan Baş 1979, kızı Buse Baş 2006 doğumlu.
Hane halkı kimlerden oluşuyor? Hanede 6 kişi yaşıyor. Özkan Baş, eşi,  Buse Baş ve 3 çocukları daha var.
Ailenin geri kalanları (büyükler, çocukları) neredeler ve ne yapıyorlar? Özkan Baş’ın anne babası emekli ve hayvancılık yapıyorlar.
Göç etmişse önceki memleketi? Güdül’lüler. Dadaşlar diyorlarmış onlara, bölgede bir Erzurum kolu varmış çok öncelerden.
Hanede kimler üretim için çalışıyor? Hanede 5 kişi çalışıyor. Özkan Baş tarım işleriyle, büyük kızı (Buse’nin ablası) ve Özkan’ın anne babası hayvanlarla ilgileniyor, hanımı da konserve, sebze meyve kurutma işleri yapıyor.
Üretim ve satış dışında hanenin gelir kaynakları var mı? Özkan Baş aynı zamanda devlet dairesinde çalışıyor.
Üretim geçmişi; ne zamandır tarımsal/hayvansal üretim yapıyor? Özkan 1998 den bu yana hayvancılık yapıyor iken uzun zaman boyunca bu işi anne-babasına ve kızına bırakmış. Ayçiçeği ve korunga ekmiş iki yıl, sonra bırakmış; satışı istediği gibi olmadığı için. Özkan Baş 2019‘da tekrar tarıma başlamış. 
Ürettiği başlıca ürünler (işlenmiş ürünler dahil)? Sebze, süt ürünleri, domates sosu ve işlenmiş ürünler, et ürünleri, sucuk üretiyorlar.
Ne kadar alanda ve/veya kaç hayvanla üretim yapıyor? Bir buçuk iki dönüme yakın bahçede sebze yetiştiriyorlar. 30 dönüm kadar da susuz yonca korunga yetiştiriyor. 30 baş hayvanları var.
Hayvanları varsa nasıl besliyor? Hayvanları marttan kasıma kadar açık alanda merada güderek besliyorlar. Kışın da geri kalan 4 ay içinde, yarısı üstü kapalı korunaklı mandırada besliyorlar.  Hayvanlara da ot yolup, fiğ yonca kuma koyup, sonra hayvanlara veriyorlar. Hazır yemi mümkün olduğu kadar vermemeye çalışıyorlar. 
Hangi ürünleri satıyor ve satış yolları neler? Yerinden satış, mümkün olduğunda Ankara’da evlere teslim, imkanı olduğunda panayır-pazar yerlerinde satış. Bzı dönemlerde kargo.
Sürekli veya dönemsel olarak ücretli iş gücü kullanıyor mu? Kendi aile bireyleri dışında başka iş gücü kullanmıyorlar.
Ankara’yla veya başka büyük şehirlerle bağlantıları var mı? Bursa’yla bağlantıları var.
Çiftçinin köydeki kendi yaşam alanı ve koşulları nasıldır? İlçedeki yaşam şartları şehirlere göre çok iyi. Hava temiz, kalabalık, gürültü yok.
Çiftçinin varsa eğer- nasıl bir üretim hayal ettiği? Kimyasal olmadan, doğal yöntemler kullanarak tarım yapmayı istiyorlar. Buse’nin ormanlık bir alanda, dere geçen bir yerde bir evinin olması, orada çiçek ve sebze yetiştirme hayali var.
Hangi iletişim araçlarını kullanır / tercih edersiniz?: Telefon, SMS, Whatsapp, E-posta, Facebook vs. Özkan daha çok sosyal medyayı kullanıyor, instagram, Facebook, WhatsApp; Buse’nin telefonu var. Mesaj, whatsapp, instagram kullanıyor
Üretimin en çok hangi yönünü seviyor? Özkan Baş, üretimin hasat kısmını seviyor, tarımı daha çok seviyor. Buse Baş da toprakla daha çok ilgili.
Üretimin/kırsal hayatın en zor yönleri neler? Üretimde yaşadıkları zorluk, su yetersizliği. Malçlama ile bunu çözmeye çalışıyorlar. Buse’yi otlarla uğraşmak zorluyor. Çapa ile ve elle otları yolmak çok zor.
Neden ilaçlı üretim yerine doğal üretimi tercih ediyor? Doğal üretime sonradan geçiş yapmışsa neden ve nasıl? Tohum, ilaç şirketleri ve onların insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerine karşı mücadele etmek için, doğal yöntemlerle tarım yapmaya karar vermişler. Buse’ye göre, herkes doğal yiyecek yesin diye, sağlıklı olduğu için doğal tarım yapılmalı.
Uyguladığı doğal/alternatif üretim yöntemleri neler? Kardeş bitkilerden yararlanıyorlar. Isırgandan, sarımsak, soğandan, aynısafadan, yumurta kabuğundan, mozaik tozundan, kemik tozu ve torna artığı talaştan, yarasa ve solucan gübresinden yararlanıyorlar. Isırgan otu ile yaprak gübresi kullanıyorlar.
Doğal üretimde yaşanan ana zorluklar neler? Doğal tarımda ürünün az olduğu söyleniyor sürekli. Doğal tarımda bir kez çiçekleniyorsa ilaç kullananlar daha çok çiçekleniyor, daha çok ürün alıyoruz diyorlar. İlçe bazında da ürünleri pazarlamada sıkıntıları oluyor
Doğal üretimlerini artırmak için neye ihtiyaç duyuyor (satış, bilgi, destek, alan …) Üretimi artırmak için daha fazla alıcıya ihityaç var. Bilgi başvurusu için Dört Mevsim ve Buğday Derneği ekiplerine danışıyorlar.
Şehirdeki doğal gıda arayan kişilerle tanışmak, üretim alanlarını ziyarete gelmelerini ister mi? Ziyaretçilere açıklar.
Çiftliğinde/evinde konuk ağırlamak ister mi? Konuk ağırlayabilirler.
Büyüklerinin yaptığı ama kendisinin devam etmediği üretimler ve işleme teknikleri var mı (dokuma vs. dahil)? Eskiden keçi tiftiğinden çorap örme işleri olurdu.
Yapabildiği yerel yiyecekler-yemekler var mı? Bölgeye özgü; tarhana çorbası, höşmerim, şibit yapıyorlar. Buse güveç yapmayı biliyor, bazlama yaparken babaannesine yardım ediyor.
Eskiden yapılan ama artık yapmadıkları yiyecekler-yemekler var mı? Eski yemeklerden kapama (testi içinde yapılan bir et yemeği) ve hoşmerim tatlısını biliyorlar.
En sevdiği yemekler? Özkan Baş, yaprak sarması ile tarhana çorbasını seviyor. Buse Erikli, ekşili bamya yemeğini seviyor.
Çiftçilikten başka ilgi alanları var mı? Çiftçilik dışında doğa yürüyüşleri yapıyor. Yol Arkadaşım; Bağımsız Trekking grupları gibi gruplarla doğa yürüyüşlerine katılıyor. Buse, okulda öğretmeni ve arkadaşlarıyla web tasarımı yapıyor.
En sevdiği şarkılar?