Ayşe-Yahya Dilek

İletişim Bilgileri Telefon: 5304843805- Tahtacıörencik Köyü
Yaşı: Atatürk’ün ölümünden sonra olmuşum oradan hesapla yaşımı, yaşım büyük yazılmış.
Hane halkı kimlerden oluşuyor? Evde bir amcan bir ben varız ikimiz ekeriz.
Ailenin geri kalanları (büyükler, çocukları) neredeler ve ne yapıyorlar? Hepsi Ankara’da  biri öğretmen eşi de öğretmen bir oğlum öldü kızlarım var 4 kızım var, hepsinin de evi var,yeri var hepsinde durumu yerinde.Bu hastalık çıkalı görüşmüyoruz görüşemiyoruz.
Göç etmişse önceki memleketi?  
  Tarlada amcam ve ben çalışıyoruz, yağmur yağıyor şimdi gittiğimiz yok. Tomates, biber diktik daha bitmedi onları güverteceğiz çoluk çocuğa da yetecek kadar, fazla olursa da satarız.
Üretim ve satış dışında hanenin gelir kaynakları var mı? Benim maaşım yok.Bir Allah’a Can borcum var.Yahya amcanın emekli maaşı var ikimize de yetiyor. 
Üretim geçmişi; ne zamandır tarımsal/hayvansal üretim yapıyor? 5-10 yıl oldu Bizimki temiz olur ilaç etmeyiz köyde satarız. Telefonla ararlar gelir alırlar. Bu yıl erik elma çok, soğuk olmadı.Bu yıl çok olacak pestil yaparım.Turistler alırlar, sarımsaklar kapış kapış. Köyüm böğründe güzel yerimiz, nohut da satarız bacağım kırıldı pek oturamam. Ama eskiden erişte yapardım şimdi yapamam ceviz de satarım kırık kırık isteyene kırık, kabuklu isteyene kabuklu ondan sumağa kadar var.
  Üzüm, nohut, kabak, soğan, elma, ceviz, kiraz, vişne,erik  sarımsak,patates, sumak, yaprak salamura,elma erik kurusu,pekmez, bulgur, tarhana,kabak,bamya kurusu.
Ne kadar alanda ve/veya kaç hayvanla üretim yapıyor? Hayvanımız yok arazimizi bölüştü 5 dönüm var Başkası eker orayı, biz köyün önündekini değerlendirdik ve 5 dönüme yakın, ceviz de var patates de var.
Hayvanları varsa nasıl besliyor? Yok
Hangi ürünleri satıyor ve satış yolları neler? Bizim arabamız yok gelir buradan Batıkent’ten bizden alır müşterilerimiz. Ankara’da Beypazarlı Ayşe teyze” deyince herkes beni bilir ararlar telefonla isterler. 
Sürekli veya dönemsel olarak ücretli iş gücü kullanıyor mu? Tarlamıza nohut ektik çocuklar yolmaya gelirler.Biz gelinimle oğlumla yaparız, yoksa biçer gelir. Bulgur da tarhana da yaparız.
Ankara’yla veya başka büyük şehirlerle bağlantıları var mı? Sadece Ankara.
Çiftçinin köydeki kendi yaşam alanı ve koşulları nasıldır? Sobalı evimiz, güneş enerjisi var su için, iki sobası var; bir odun sobası diğeri börek çörek içinde pişer.Evimiz tahta, 5 odalı yarısı betonarme bir gelsen de görsen büyük ev her eşyası var.
Çiftçinin varsa eğer- nasıl bir üretim hayal ettiği?  
Hangi iletişim araçlarını kullanır / tercih edersiniz?: Telefon, SMS, Whatsapp, E-posta, Facebook vs. Sadece telefon ile
Üretimin en çok hangi yönünü seviyor? Giderim Çapa elime alırım oturamam bacağım kırık ya.Çapa yapar yorulunca da eve gelirim. Ev yakın.Bamya çok olur kuruturum orada satarım kabakta satarım bal kabağını da. 
Üretimin/kırsal hayatın en zor yönleri neler? Köydeydim eskiden. İhtiyarlara zor köyde olmak gençler zor değil. Bizde Ebe ile dedi Batıkent’te iyiyiz gider çalışırız çocuklar da gelir.
Neden ilaçlı üretim yerine doğal üretimi tercih ediyor? Doğal üretime sonradan geçiş yapmışsa neden ve nasıl? Doğal üretim hep yaparız eskiden beri. 
Uyguladığı doğal/alternatif üretim yöntemleri neler?  
Doğal üretimde yaşanan ana zorluklar neler?  
Doğal üretimlerini artırmak için neye ihtiyaç duyuyor (satış, bilgi, destek, alan …)

Turistler gelirse götürüp satarız.

Çiftliğinde/evinde konuk ağırlamak ister mi? Turistler gelince yatarlar, yatar uyurlar. Yemek hazırlayamamam yavrum, müsaade ederim yemeğini de kendileri yapsınlar, evde her şeyim var; tarhana bulgur istedikleri kadar hepsi de var.
   
Büyüklerinin yaptığı ama kendisinin devam etmediği üretimler ve işleme teknikleri var mı (dokuma vs. dahil)? Evveli öküzlerle çift sürerlerdi. Annem rahmetlik oldu, öncesi öksüz büyüdüm. Annem çift sürerdi.Biz küçük idik arpa yı yolarlardı serer  kuruturduk.Dayımın su değirmeni vardı.Getirirdik pişirirdik onu yerdik. Eskiden kıtlık vardı aklımdan hiç gitmez her daim hatırlarım.
Yapabildiği yerel yiyecekler-yemekler var mı? Evveli Tay ekmeğini bile bilmezdik, közün üstünde pişirirdik ekmeği, misafir geldiğinde. Şimdi her şeyimiz var Tay ekmeği de biliriz, börek çöreği de biliriz. Sobaya hamur yoğurur azıcık börek çörek koyarız pişer. O zaman tarladan soğukluk deyi ot ederdik, ot yerdik, şimdi ıspanak yiyoruz, ıspanak ekeriz. Köy ıspanağı yapraklı yapraklı güzel olur, her yerde biter. 
Eskiden yapılan ama artık yapmadıkları yiyecekler-yemekler var mı?

Yaban erik ederiz, bir de “cümcük” deyi hamur var ya onu eveli salarız içine ekşiyi kaynatır koyarız içine. Sarımsak, kıyma koyarız  yağ koyarız, salça koyarız, ikisini koyarız. Kaynar sonra ikisini katarız, soğan katılmaz buna. “Ekşili hamur” yemeğin adı. Bunları yaparım da şimdi ahım şahım yemekler yapamam. Amcan diyor ki bana “sen gözleme edersen birilerini çağırı vereyim” Ben de dedim ki” ben oturduğum yerden kalkamam, bacak kırık” eltimin kızı gelirse onunla yaparım.

En sevdiği yemekler?   En sevdiğim yemek ıspanak, ekşili hamur, yabani ekşi den yapılıyor satarız.
Çiftçilikten başka ilgi alanları var mı?