Ayşe Araç

AyseArac2

İletişim Bilgileri 542 403 17 48
Yaşı: 58 yaşında
Hane halkı kimlerden oluşuyor? Oğlum ile beraber yaşıyorum.
Ailenin geri kalanları (büyükler, çocukları) neredeler ve ne yapıyorlar? İki oğlum var. Annem ve babam vefat etti.
Göç etmişse önceki memleketi? 13 yaşına kadar Ankara’da yaşadım. Sonra evlenip Tahtacıörencik Köyü’ne gelin geldim. 13-14 yıl Beypazarı’nda yaşadım. Otellerde, kuru yapmada, tarlalarda, baklava yapımında çalıştım. Aşçı olarak da çalıştım.
Hanede kimler üretim için çalışıyor? Kendim çalışıyorum. Oğlum Hüseyin yardım ediyor.
Üretim ve satış dışında hanenin gelir kaynakları var mı? Vefat eden eşimin maaşını alıyorum.
Üretim geçmişi; ne zamandır tarımsal/hayvansal üretim yapıyor? Kurbanlık danalarım var. 6 sığırım var. 20 seneden fazladır hayvancılık yapıyorum. Tarımsal üretim az, sebze ekiyorum. Tarlalarımız var ama ekemiyoruz.
Ürettiği başlıca ürünler (işlenmiş ürünler dahil)? Yaprak sarması, kekik, sumak, domates/patlıcan/biber kurusu, sarımsak, arpa unlu tarhana, tereyağı, peynir, süt, dolma, gözleme, kömbe, çörekler
Ne kadar alanda ve/veya kaç hayvanla üretim yapıyor? 6 sığırım ve ekebildiğim küçük bir bostanım var. 
Hayvanları varsa nasıl besliyor? Arpa kırması, ot veriyorum, yem vermiyorum. Ekinini, arpasını doğal üretim yapan birinden alıyorum.
Hangi ürünleri satıyor ve satış yolları neler? Yaprak sarması, kekik/sumak hazırlama, domates/patlıcan/biber kurusu, tarhana*, tereyağı, peynir, süt, dolma, gözleme, gömme, süzme yoğurt. Kese kağıdı ile satıyorum, yoksa kendi elimle bezden torba dikip onlara koyuyorum. Köyde tezgah açıp satıyorum
Sürekli veya dönemsel olarak ücretli iş gücü kullanıyor mu? Hayır.
   
Çiftçinin köydeki kendi yaşam alanı ve koşulları nasıldır? Altında ahırı olan klasik köy evinde yaşıyorum. Kayınbabamdan kaldı bize. Ailevi kökenli bazı sıkıntılar, üzüntüler yaşadım. Her şeye rağmen elim ayağım tuttuğu sürece, tek başıma ekmeğimi çıkarıyorum..
Çiftçinin varsa eğer- nasıl bir üretim hayal ettiği? Arabamın olmasını ve Ankara’da servise çıkmayı hayal ediyorum.
Hangi iletişim araçlarını kullanır / tercih edersiniz?: Telefon, SMS, Whatsapp, E-posta, Facebook vs. Telefon. Whatsapp’ı pek bilemiyorum ama kullanmaya çalışıyorum, Facebook nadiren.
Üretimin en çok hangi yönünü seviyor? Hayvanlarımla, bahçemle vakit geçirmeyi çok seviyorum. Hayvanlarımın hepsinin adı var, isimlerini söylediğimde bana seslenirler. Papatya, Sarıkız, Tosun, Tosuncuk, Ceylan ve Yamaç ile yaşıyorum. Sebzelerimi, meyvelerimi toplamayı onları değerlendirmeyi çok seviyorum. Ürettiklerimi diğer insanlarla paylaşmayı çok seviyorum.
Üretimin/kırsal hayatın en zor yönleri neler? Kekik toplamaya gideceğim zaman götüren (kardeşi ya da eniştesi) olmazsa zorlanıyorum. Eşim vefat ettiği için her yere tek başıma gidemiyorum, çekiniyorum. Sağlığımla ilgili yaşadığım sorunlar nedeniyle tek başıma üretim yapmakta zorlanıyorum bazen (bacağını sakatlamış).
Neden ilaçlı üretim yerine doğal üretimi tercih ediyor? Doğal üretime sonradan geçiş yapmışsa neden ve nasıl? İlaca ve kimyasal gübreye gerek duymuyorum. Önceden de kullanmazdım. Allah bize akıl vermiş, neden kullanmayalım faydalı şekilde?
Uyguladığı doğal/alternatif üretim yöntemleri neler? Odun külü, sirkeli su, arap sabunlu su kullanıyorum böceklere karşı. Ağaçlar böceklenince,dalların dibine acı kireç sürüyorum.
Doğal üretimde yaşanan ana zorluklar neler? Tek başıma olduğum için zorlanıyorum bazen. Onun dışında yok.
Doğal üretimlerini artırmak için neye ihtiyaç duyuyor (satış, bilgi, destek, alan …) Arabam olsa ve ehliyetim olsa servise çıkardım Ankara’da.
Şehirdeki doğal gıda arayan kişilerle tanışmak, üretim alanlarını ziyarete gelmelerini ister mi? İsterim. Bazı aileler gidip geliyorlar zaten.
Çiftliğinde/evinde konuk ağırlamak ister mi? Geliyorlar zaten.
Büyüklerinin yaptığı ama kendisinin devam etmediği üretimler ve işleme teknikleri var mı (dokuma vs. dahil)? Kilim dokuma yapıyordum önceden ama artık tezgah olmadığı için yapamıyorum. Eskiden gördüklerimin çoğunu hala devam ettiriyorum. Tarhana yapanlar diğer kadınlar hemen değirmene götürüyor karmaya, gitmemesi lazım. Karmasının ve yoğurmasının elde yapılması lazım. Elde ovalayınca, temizcene tadı daha güzel olur.
Yapabildiği yerel yiyecekler-yemekler var mı? Yağda yumurta (önce suda pişer), kuru/yaş biber dolma, reçeller (çilek, erik, gül, karadut, incir), tarhana, ekşili çorba, sütlü çorba/sütlü bulamaç, bazlama, erişte/yufka/gözleme/çörek, gömme, baklava/perçem, karahelva, bulgur pilavı.
Eskiden yapılan ama artık yapmadıkları yiyecekler-yemekler var mı? Yok
En sevdiği yemekler? Fark etmiyor.
Çiftçilikten başka ilgi alanları var mı? Elişi, kaneviçe, örgü.
En sevdiği şarkılar? Musa Eroğlu.

 

Kendi metninizi eklemek için buraya tıklayınız