GÜDÜL KÖY PAZARI – 8 AĞUSTOS CUMARTESİ

Güdül ilçesinde, 8 Ağustos Cumartesi günü Çarşı Meydanı’nda yine Köy Pazarı (üretici pazarı) kuruluyor. Pazaryeri saat 10:00’dan itibaren açık olacak. Güdül Köy Pazarı pandemi kurallarına uygun şekilde, tezgahlar arası mesafelerle düzenleniyor. Ayrıca Güdül Belediyesi maske ve dezenfektan desteği sağlıyor.

Güdül Köy Pazarı Güdül Belediyesi tarafından, Güdül Yerel Eylem Derneği ve Dört Mevsim Ekolojik Yaşam Derneği‘nin desteğiyle kuruluyor. Pazar, ilçe genelindeki kurumların, sivil toplum temsilcilerinin, üretici ve tüketicilerin oluşturduğu bir Katılımcı Güvence Sistemi (KGS) ile işliyor. Yalnızca Güdül ilçesi içinde üretilen ürünlerin yer aldığı pazar yerinde, doğa-dostu temiz üretim yapanlar ve ürünleri, bir derecelendirme sistemiyle öne çıkarılıyor. Şu anda, Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği ve Dört Mevsim Ekolojik Yaşam Derneği’nin UNDP GEF Küçük Destek Programı’nın (SGP) desteğiyle yürüttüğü “Güdül’de Gıda Topluluklarıyla Agroekolojik Dönüşüm” (www.yesilgudul.net) projesi kapsamında doğa-dostu temiz üretim yapan veya yöntemlerini bu yönde geliştirmeyi taahhüt etmiş olan üreticilerin tezgahlarında “KGS Geçiş Üreticisi” etiketi var.

KGS komisyonu, tüketicilerden gelen geribildirimleri de değerlendirerek bu ve diğer üreticiler için izleme ve destek süreçlerini koordine ediyor. Ürünlerin kaynağına kadar izlenebilmesi için, üretici bilgileri ve diğer gerekli bilgiler pazaryerine ait bir Web sitesinde yayınlanacak. Tüketiciler, ürün ve üreticilerle ilgili geri bildirimlerini de online olarak yapabilecek. Şimdilik pazar yeri, üreticiler ve ürünlerle ilgili her türlü görüş ve öneriyi BU ADRESTEKİ FORM ile iletebilirsiniz. Geribildirimleriniz Güdül Köy Pazarı KGS Komisyonu tarafından değerlendirilecektir.

Tüketicilerin birey olarak üreticilerle tanışmasının, üretim alanlarını ziyaret edip bilgilenmesinin önemini vurgulamak istiyoruz. KGS’nin başarısı için en önemli etkenlerden biri tüketicilerin duyarlılığı, geribildirimleri ve etkin katılımı olacaktır. Güdül Köy Pazarı Rehberi’ni (PDF) aşağıdaki bağlantıda bulabilirsiniz:

Ücretsiz ulaşım desteği ve mini Güdül turu

Güdül Belediyesi’nin desteğiyle, 8 Ağustos Cumartesi günü Ankara’dan, AŞTİ karşısından (Ankaray durağı tarafı), 8:30’da ücretsiz araçlar kalkacak. Araçlarda dileyenler ikili koltuklara tek oturabilecekler. Bunu aşağıdaki kayıt formunda bildirmeniz ve bindiğinizde yan koltuğa bir eşyanızı koymanız yeterli olacaktır. En geç Cuma sabah sizinle iletişim kurulup teyit alınacaktır:

>>> ORTAK ARAÇ KAYIT FORMU İÇİN TIKLAYIN

Güdül’e kendi araçlarıyla gelecek olanlar da tur programına katılabilirler.

Araçlar 10:00’da Güdül merkeze gelecek. Güdül’de farklı seçeneklerle kahvaltınızı yapabilecek, ardından Güdül Köy Pazarı’ndan alışverişinizi yapabileceksiniz. Gün içinde Güdül evleri yürüyüşünün yanı sıra Güdül Kent Müzesi’ne ve geleneksel leblebi imalathanesine geziler yapılacak. Öğlen üreticilerin tezgahlarındaki hazır yiyeceklerin yanı sıra, Güdül Yöresel Ürünler Mutfağı’nda yerel yemekler bulabileceksiniz. Güdül’den 15:00’da çıkacak araçlarla dilerseniz doğrudan Ankara’ya geri dönebilir, dilerseniz de pazar yeri üreticilerinden birinin bahçesine yapılacak ziyarete katılabilirsiniz. (Hangi bahçe olacağı yakında bildirilecek).

Üreticilerin tezgahlarından alabileceğiniz yiyeceklerin yanı sıra, Güdül Yöresel Ürünler Mutfağı’nda da yerel yemekler bulunacak. Öğle yemeği için seçenekler ve fiyatlar:

  • Güdül köftesi 12 TL
  • Mantı 10 TL
  • Yaprak sarması (300 gr) 10 TL
  • Sade gözleme 5 TL
  • Patatesli gözleme 7 TL
  • Peynirli gözleme 7 TL
  • Patlıcanlı gözleme 7 TL
  • Güdül çöreği 10 TL
  • Höşmerim 10 TL
  • Yayık ayran 3 TL
  • Türk kahvesi 5 TL
  • Keyman (çemen tohumuyla yapılan yöresel yiyecek) – ikram
Görüntünün olası içeriği: yiyecek

Güdül’e kendi araçlarıyla veya Güdül minibüsleriyle gelmek isteyenler için:

Ankara-İstanbul yolu üzerinde bulunan Sincan-Yenikent yol ayrımından devam ederek, Yenikent istikametinden Ayaş yoluna çıkılır. Ayaş geçildikten sonra Beypazarı istikametinde yol üzerinde bulunan Güdül Beklemesi mevkiinden sağa, Güdül yoluna dönülür.

Ayrıca, Etlik Otobüs Terminali’nden (Eski Garajlar), sabah 7:00’dan itibaren, ortalama 1,5 saatte bir Güdül minibüsleri hareket etmektedir. Akköprü-Varlık Köprüsü’nden ve İstanbul yolu üzerinde belirli duraklardan binme imkanı vardır. Bilgi ve rezervasyon için Ankara yazıhane: (312) 341 34 37. Güdül yazıhane: (312) 728 15 15.

Güdül Köy Pazarı’nda neler var?

Pazaryerinde mevsim sebze ve meyveleri ile çok çeşitli işlenmiş ürünler bulabileceksiniz. Küçük ölçekli üretimin çeşitlilik içermesi ve üretim yöntemlerindeki farklılıklardan dolayı, aynı ürün kalemleri (örneğin domates, yumurta, peynir, vs.) kendi içinde nitelik ve fiyat farklılıkları gösterebilir. KGS komisyonu üreticilere ortalama fiyat önerileri yapacaktır, ancak fiyatları üreticiler belirler.

Yanımıza Ne Alalım?

  • Satın alacağınız ürünleri koymak için uygun fileler, kaplar, sepetler vs.
  • Pazar yerinden hazır yiyecekler alacak olursanız tabak, bardak, çatal, kaşık.
  • Mevsime uygun kıyafetler, şapka, …
  • Dilerseniz hangi ürünü kimden aldığınızı kaydetmek üzere not defteri, fotoğraf makinesi, vs.

Güdül Halkına Çağrı

İlçede veya Ankara’da yaşayan Güdül halkının daha fazla katılımını ümit ediyoruz. Pazar alışverişinizi Güdül’den yaparak Güdül’ün ekonomisine katkı sağlayabilirsiniz. Diyoruz ki:

  • Hemşehrilik lafta kalmasın!
  • Köylünü yalnız bırakma!
  • Yerel üret, yerel tüket, yereli gözet!
  • Köyünü, doğanı, toprağını koru!
  • Şehirde de köy sofran olsun!

Üreticiler İçin Notlar

  • Pazar yerinde şu an tezgah sayısı sınırlı. Geçen seferki (4 Temmuz) üreticiler aynı tezgahlara aynı düzende yerleşecekler. Yeni gelen üreticilere ise zabıta tarafından yer gösterilecek. Belediye gölgelik desteği sağlayacak. Ancak varsa yanınızda masa/tezgah, örtü ve şemsiye getirmeniz yararlı olur.
  • Pazar yerine kendiniz veya çok yakınlarınızca üretilmiş ürünleri getirin. Zaman içinde tüketiciler sizleri tanıyacak ve üretim alanlarınıza ziyarete gelmek isteyeceklerdir. KGS komisyonu da üretim alanlarınıza düzenli ziyaretler yapacaktır.
  • Özellikle hayvansal ürünlerde hijyene çok dikkat edin. Süt ürünleri için sütün 100 dereceye kadar kaynamış olması veya en az 3 ay tuzlu suda beklemiş olması önemlidir.
  • Peynir, tereyağ, yoğurt gibi ürünlerin sıcaktan etkilenmemesi için önlemlerinizi alın.
  • Ambalajlarda mümkün olduğunca plastik şişe ve poşetlerden kaçının. Mümkün olduğunca cam, bez, karton, kağıt kullanın.
  • Ürünlerinizin hepsinin üzerinde fiyat etiketleri olsun. Yanınızda kağıt, bant ve gazlı kalem getirin.
  • Tarımsal zararlılarla mücadelede doğa-dostu ve sağlığa zararlı olmayan yöntemleri öğrenin ve uygulayın. Sistemik kimyasallardan uzak durmaya çalışın.
  • Her durumda tüketicilere karşı açık ve şeffaf olun. Üretim şekliyle ilgili bilgileri en doğru şekilde iletin. Kimyasal veya hazır yem gibi girdiler kullanıyorsanız gizlemeyin, zaman içinde doğa-dostu yöntemlere geçiş için yardım isteyin.
  • Pazaryerinde fiyatları üreticiler kendileri belirlemektedir. Ürününüzün niteliğine bağlı olarak makul sınırlarda kalmaya dikkat edin.

#güdül
#sakinşehir
#üreticipazarı
#gıdagüvencesi
#toplulukdesteklitarım
#katılımcıgüvence
#köylütarımı
#küçükölçekliçiftçilik
#agroekoloji
#doğadostuüretim

Bağlantılar

Görüntünün olası içeriği: bitki, açık hava ve yiyecek
Görüntünün olası içeriği: bitki, çiçek, ağaç, açık hava ve doğa
Görüntünün olası içeriği: yiyecek
Görüntünün olası içeriği: çim, açık hava ve doğa
Görüntünün olası içeriği: yiyecek ve iç mekan
Görüntünün olası içeriği: açık hava, doğa ve su
Görüntünün olası içeriği: yiyecek
Görüntünün olası içeriği: yiyecek
Görüntünün olası içeriği: yiyecek
Görüntünün olası içeriği: bir veya daha fazla kişi, ayakta duran insanlar ve açık hava
0 yorum

Yorum yazın

Tartışmaya katılın!
Üye olarak yorum yazabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.